tiistai 13. toukokuuta 2014

Rana Husseini vierailee Suomessa: Murha kunnian varjolla ja Forbidden Lie$


Nomerta Kustannus Oy  julkaisee 23.5. 2014  palkitun jordanialaisen toimittajan ja ihmisoikeusaktiivin Rana Husseinin  kirjan Murder in the Name of Honour suomeksi nimellä Murha kunnian varjolla.

Husseini  kirjoittaa peittelemättä kotimaassaan ja muualla tapahtuneista ns. kunniamurhista ja kampanjoinnista tätä raakaa  heimotapaa vastaan. Kirja on syntynyt osin siitä  raivosta, jonka huijariksi paljastunut Norma Khouri aiheutti kirjallaan Forbidden Love (Australiassa), Yhdysvalloissa Honour Lost, josta tuli bestseller ympäri maailmaa. Khourin kirjassa ei pitänyt paikkansa edes Jordanian naapurimaat, saati tarina kunniamurhan uhrina kuolleesta muslimityttö Daliasta, joka tapettiin Norman mukaan siksi, että hän oli rakastunut kristittyyn mieheen.

Jordan Timesin  tutkiva toimittaja Rana Husseini on  kirjoittanut yli 10 vuotta Jordanian kunniamurhista, eikä hän löytänyt Dalian tapausta mistään.  Kirjallisen huijarin, Norma Khourin  teos aiheutti suurta vahinkoa varsinkin Jordanian naisten oikeuksien edistämisessä, koska väärän tiedon levittäminen kunniamurhista ja niiden valtavasta yleisyydestä aiheutti  maan vanhoillisissa piireissä vastarintaa ja syytöksiä länsimaiden sekaantumisesta Jordanian asioihin.

 Alkuperäisessä julkaisumaassa, Australiassa ja myöhemmin Yhdysvalloissa Khourin kirja loi World Trade Centerin terrori-iskujen vanavedessä  myönteistä ilmapiiriä Irakin vastaista sotaa kohtaan.  Karmeita kuvia maalaavan valetietokirjan julkaiseminen Lähi-idän muslimi- ja arabimaasta kertoo myös jotain länsimaisesta tiedonvälityksestä: tietoja ei edes haluta tarkistaa.  Kustannusyhtiön olisi pitänyt nähdä jo ne aivan alkeelliset virheet, joita  Khourin teksti on täynnä. Kun australialainen kustantaja, Random House vihdoinkin myöntyi tunnustamaan – pääosin toimittajien, kuten Rana Husseinin ja Malcolm Knoxin kaivamien tosiasioiden pohjalta – kirjan valheeksi, se pyysi julkisesti anteeksi ja lupasi maksaa rahat takaisin kaikille halukkaille. 

Suomessa kirja on julkaistu nimellä Kunniamurha. Rakkaus ja kuolema Jordaniassa ( WSOY 2003).  Suomalainen kustantaja ei ole pyydellyt anteeksi kirjan huijaussisältöä. Teos löytyy liki jokaisesta suomalaisesta kunnankirjastosta. On selvää, että myös kustannusalalle on saatava journalistien ohjeiden tapainen velvollisuus oikaista selvästi vääriä tietoja ns. tietokirjoissa.

Rana Husseini  vierailee Suomeen toukokuussa ja osallistuu Maailma Kylässä
-festivaaleille Helsingissä, kirjasto-  ja Forbidden Lie$ -dokumenttielokuvaesityskierrokseen  Tampereella,   Turussa ja Helsingissä. Tapahtumissa puhutaan ns. kunniamurhista, sen vastaisesta kamppailusta, journalismista ja kustantamisesta sekä länsimaiden näkemyksestä lähi-idän kulttuureista.

Tule kuuntelemaan ja tapaamaan Ranaa Helsingissä, Tampereella ja Turussa
LA 24.5. Maailma Kylässä -festivaalilla: klo 15.40–16.00 Amazon -lavalla Maailman kirjojen teltas­sa.
klo 18.10–18.30 Taiga-lavalla.
SU 25.5. Maailma kylässä -festivaalilla: klo 12–13 Rana signeeraa kirjojaan yhteistyökumppanimme Etnia ry:n teltalla
MA 26.5. Kirjastotilaisuus, Tampereen pääkirjasto Metsossa klo 14–15. Epävirallinen tulkkaus suomeksi. klo 18.30 Forbidden Lie$ -dokumenttielokuvaesitys. Elokuvateatteri Niagara Tampereella.
TI 27.5. klo 17.00 Kirjastotilaisuus Turun pääkirjaston Studiossa. Epävirallinen tulkkaus suomeksi.
KE 28.5. klo 18.00 Forbidden Lie$ -dokumenttielokuva Turun Logomon MOVE 2-salissa.
PE 30.5. kLO 12.30 Forbidden Lie$ -dokumenttielokuva Caisassa, Helsingissä
klo 16.30 Kirjastotilaisuus Helsingin Lasipalatsin Kaupunkiverstaassa. Epävirallinen tulkkaus suomeksi.

Lataa Ranan ohjelma Helsingissä: Rana Helsingissä
Lataa Ranan ohjelma Tampereella: Rana Tampereella
Lataa Ranan ohjelma Turussa: Rana Turussa

Tietoa Rana Husseinista englanniksi: http://www.ranahusseini.com/
Palkittu australialainen dokumenttielokuva Forbidden Lie$

Forbidden Lie$ -elokuvanäytökset Tampereella, Turussa ja Helsingissä. Dokumentti on englannin- ja arabiankielinen. Tekstitys englanniksi. Elokuvassa esiintyvä Rana Husseini johdattelee elo­kuvaan. Kes­kustelua esityksen jälkeen. Epäviralli­nen keskustelun tulkkaus (englanti–suomi–englanti) mahdollista.

Heinäkuussa 2004 Norma Khourin bessellerkirja Forbidden Love (Suomessa Kun­niamurha. Rak­kaus ja kuolema nykypäivän Jordaniassa. WSOY 2003) pal­jastettiin huijaukseksi. Khouri sai mainetta ja rahaa jordanialaisena kristittyn­ä neitsyenä, joka joutui pakenemaan islamis­teja, jotka asettivat hänelle fat­wan, koska hän kamppaili kunniamurhia vastaan. To­dellisuudessa hän oli Nor­ma Bagain, chicagolai­nen kiinteistön­välittäjä ja kahden lapsen äiti, jota Yh­dysvaltain liit­tovaltion poliisi, FBI etsi miljoonan dollarin petok­sesta epäiltynä. FORBID­DEN LIE$ (kiel­letyt valheet) kutoo yhteen ns. kunniamurhat, po­litiikan, ahneuden ja kirjallisen skan­daalin tosielä­män trilleriksi, jonka päähenkilö­nä on loistava huijari­artisti, jota me länsimaissa kuiten­kin haluaisimme uskoa totuudenpuhujaksi.
Tietoa elokuvasta englanniksi: http://www.palacefilms.com.au/forbiddenlies/Lisätietoja:   http://www.nomerta.net/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Raiskaus ja lapsimorsiamet lainsäädännön kohteina

Intian korkein oikeus linjasi lokakuussa 2017, että seksi alaikäisen kanssa on myös avioliitossa raiskaus. Intian laki on sallinut ala...