torstai 26. kesäkuuta 2014

Forbidden Lie$ – miten isot kustantamot ja huijarit toimivat?

Kirjallisuuskiertueen yhteydessä esitettiin Forbidden Lie$ -dokumenttielokuva, joka kertoo kirjallisesta huijarista nimeltään Norma Khouri ja hänen kirjastaan Forbidden  Love, Suomessa nimellä Kunniamurha. Rakkaus ja kuolema nykypäivän Jordaniassa (WSOY 2003). Kirja on ollut bestseller ympäri maailmaa, vaikka sen kustantaja veti englanninkielisen kirjan pois markkinoilta jo 2004, kun huijaus paljastui. Kustantamo oli jo varautunut julkaisemaan Khourin omaelämänkerrankin, koska hänen viestinsä näytti vetoavan länsimaiseen yleisöön, mutta sekin laitettiin jäihin.

Dokumenttielokuvan ja muiden lähteiden perusteella on selvinnyt, että kirja oli  pääosin mahdollisesti valmiina jo ennen  ennen 9/11 -iskua vuonna 2001. On epäselvää, onko Khouri edes kirjoittanut tekstiä ainakaan kokonaisuudessaan. Hänen saapumiseensa "islamistien vainoamana jordanialaisena pakolaisen" Australiaan liittyi sellainen yksityiskohta, että  Yhdysvaltain silloisen puolustusministerin, Irakin sotahaukan, Dick Cheney tytär  suositteli Australian viranomaisia antamaan Khourille turvapaikan, minkä hän saikin täysin poikkeuksellisesti kolmessa viikossa. Norma Khouri esiintyi kirjansa kanssa Australiassa vainottuna jordanialaisena kristittynä neitsyenä, jonka päälle oli langetettu fatwa ja siksi hän oli niin peloissaan.  Khouri ilmoitti kirjallisuuskierroksillaan haluavansa vapauttaa arabi- ja musliminaiset. Dokumentissa annetaan ymmärtää, että tällä kaikella pyrittiin luomaan myönteistä ilmapiiriä Yhdysvaltain iskuille Irakiin (kun niitä ydinaseitakaan ei löytynyt, kuten IAEA:n ruotsalainen asiantuntija Hans Blix todisti, mutta johon Jenkkilän pojat eivät tyytyneet, blogistin huom.) Tosiasiassa Khouri oli taloushuijari, kiinteistönvälittäjä, kreikkalaistaustaisen  playboymiehen vaimo ja kahden lapsen äiti  Chicagosta, jonka perässä oli  Yhdysvaltain liittovaltion poliisi, FBI. Hän oli muuttanut USA:han jo kolmivuotiaana ja siksi hänellä oli sekä Jordanian että Yhdysvaltain kansalaisuus.  

Norma Khourin kirjan lukeneena täytyy kyllä ihmetellä, miksi maailman suurin kustantamo Random House halusi julkaista täysin tuntemattoman tekijän kirjan, jossa ei ollut edes Jordanian naapurimaat oikein (suomennoksessa kääntäjä on silottanut tämän virheen)  ja Jordan-joen kerrottiin joskus virranneen Ammanin läpi, vaikkei  laaksojen ja kukkuloiden keskellä  kuivassa sisämaassa sijaitsevassa kaupungissa ole koskaan Jordan virrannut. Lähi-idän ja arabimaiden kulttuureita ja yhteiskuntia – erityisesti Jordanian – tuntevalle kirja sisältää monia ihmeellisyyksiä, kuten ns. unisex-kampaamosalongin, mikä olisi ihan mahdotonta ja väite, etteivät jordanialaiset naiset olisi 1990-luvulla voineet opiskella yliopistoissa. Pienestä maasta,  Jordaniasta lähtevät sekä naiset että miehet usein opiskelemaan yliopistoon muihin arabimaihin ja varsinkin kristityt Yhdysvaltoihin.

Yhdysvalloissa on opiskellut myös Murha kunnian varjolla (Murder in the Name of Honour) -kirjan kirjoittanut tutkiva toimittaja Rana Husseini.  Muslimina ja arabinaisena hän oli todella suivaantunut Khourin perusteettomista väitteistä, että kaikissa Jordanian muslimiperheissä naiset ovat aivan alistettuja ja hunnutettuja, ja että maassa ns. kunniamurhataan tuhansia naisia joka vuosia. Siksi Husseinin kirjassa on omistettu oma luku Khourin kirjan aiheuttamille ongelmille ns. kunniamurhien vastaisessa kampanjoinnissa. Suomessa Khourin kirjaa on käytetty mm. pro gradujen eli akateemisten asiakirjojen vakavasti otettavana lähteenä.

Forbidden Lie$ -dokumentissa  käy ilmi, miten Norma Khourin väitteet sekä kirjan
sisällöstä että hänen omasta elämästään osoittautuvat valheiksi kerta toisensa jälkeen. Hänellä on aina uusi selitys, kun valheet alkavat paljastua:  Jordanian maantiede oli väärin, koska hän ei ollut tekemässä matkailuopasta.  Ns. kunniamurhan oletetun uhrin nimi, Dalia (mikä ei muuten  ole mikään musliminimi, jonka Random Housen kustannustoimittajien olisi pitänyt huomata, myöhemmin kävi ilmi, että se oli kristityn Norman kristityn serkun nimi, kai) kuolinpaikka ja -tapa sekä päivämäärä olivat väärin, koska hän halusi suojella itseään ja omaisiaan.  Unisex-salonkia ei ollut ainakaan siellä missä piti, Dalian nimetön hauta ei ollut siellä missä sen piti olla... eikä sitä Daliaksi nimettyä murhattua naista löytynyt mistään rekisteristä, eikä oikeaa nimeä luottamuksellisesti dokumenttiryhmälle tai kunniamurhia rekisteröivälle  johtavalle lääkintäviranomaiselle...
Rana  Husseini on toimittajana pyrkinyt   uutisoimaan jokaisen jordanialaisen ns. kunnianmurhan vuodesta 1993 lähtien englanninkielisessä Jordan Times -lehdessä, eikä hän ollut koskaan kuullut Dalian murhasta. Kirjassaan Khouri kertoo, ettei kukaan uutisoinut Dalian kuolemasta, mutta Forbidden Lie$ -dokumentissä hän lopulta esittää todisteeksi "Dalian" olemassaolosta Rana Husseinin kirjoittaman artikkelin eräästä kunniamurhasta ihan eri vuodelta  ja eri tavalla tapettuna kuin mistä hän kirjassaan puhui. Dokumentissa   haastatellut australialaiset tutkivat toimittajat pyörittelivät silmiään Khourin "todisteiden" edessä. Kirjailija, jota voisi kutsua lähinnä satutädiksi, oli allekirjoittanut Random Housen kanssa sopimuksessa, jossa hän vannoi kirjan olevan omaelämänkerrallisen ja totta. 

Koko episodi herättää monia kysymyksiä sekä Yhdysvaltain (ulko)politiikasta että  suurien kustantamojen julkaisupolitiikasta. Ei tarvitse olla kovin vainoharhainen uskoessaan, että  USA:n hallitus / CIA käyttää kaikenkarvaisia bulvaaniuhreja ja tekosyitä hyökätä öljyvaltioihin, siitä on jo jääty kiinnikin.  Dokumentissa tuli myös julki, että Chicagon oikeuslaitoksenkin edustaja ihmetteli, miksi FBI päästi Khourin  vapaalle jalalle, vaikka hän hyvin todennäköisesti oli huijannut suuren summan rahaa ja arvopapereita dementoituneelta naapurin naiselta.  Eikö Dick Cheney tiennyt kuka Yhdysvaltain kansalainen Khouri oli, vai nimenomaisesti tiesi kuka  pelinainen ja huijariartisti Norma oli? Random House toteutti länsimaalaisen tiedonvälityksen missiota, jossa vahvistettiin käsitystä arabia- ja muslimimaista takapajuisina kuin Neuvostoliitto aikoinaan.  Oliko julkaisupäätöksen takana jotain isompaa peliä,  on vaikeaa tietää, mutta todennäköisesti tekstille on löytynyt vaikutusvaltaisia suosittelijoita. Se on ainakin selvää, ettei arvoisa kustantaja vaivautunut ottamaan selvää edes niistä tosiasioista, joista he olisivat voineet ottaa selvää, koska tarina oli "liian hyvä". Kun Suomessakin on käyty kevään aikana keskustelua siitä, mitä on tietokirjallisuus ja kuka on tietokirjailija,  niin täytyy tunnustaa, että tietokirjoja työkseni lukevana olen ollut todella hämmentynyt useista ns. tietokirjoista, joita maassamme isot kustantamot julkaisevat, erityisesti terveyshuuhaateokset. Meillä ei ole normakhoureja, mutta meillä on mutu-tekstittäjiä. Kustannusala on menettämässä uskottavuutensa siirtymällä median viihdytyslinjalle.



Kirjallisuuskierrosten aikana Forbidden Lie$ -dokumenttielokuva esitettiin noin sadalle suomalaiselle. Oli hämmentävää, kun joidenkin katselijoiden kommentit esityksen jälkeen olivat sen tyyppisiä, että  kyllähän se Khouri puhui asiaa. Elokuvan useaan kertaan nähneenä on minun vaikeaa ymmärtää sitä, että psykopaattistyyppisen manipulaattorin puheet joku ottaa tosissaan. Vakuuttava hän oli, mutta Norman touhuja tutkineiden toimittajien kommentit ja näytöt olivat niin vahvoja, että niiden olisi pitänyt kyllä herättää uneliaimmankin katselijan. Forbidden Lie$ -dokumenttielokuva on selvästikin manipuloitavuustesti. Siihen voi pätkissä tutustua Youtubessa, mm. tässä:


In Forbidden Lies, filmmaker Anna Broinowski investigates the case of Norma Khouri Bagain, a Jordanian women who wrote the best selling Forbidden Love, a supposedly nonfiction book about an 'honor killing' that allegedly took place in Amman. Forbidden Love book was interpreted by many Jordanians, including prominent women, as an misrepresentation of Islam. As the book's errors and impossibilities were pointed out, Khouri's story and reputation began to fall apart



Tietoa elokuvasta englanniksi: 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Raiskaus ja lapsimorsiamet lainsäädännön kohteina

Intian korkein oikeus linjasi lokakuussa 2017, että seksi alaikäisen kanssa on myös avioliitossa raiskaus. Intian laki on sallinut ala...